Karp faszerowany pieczarkami, karp w ziołach na szparagach, konfitowane faworki z karpia, serowo-kokosowy deser z sosem mango, sernikowy torcik z malinami, ambrozja brzoskwiniowa - to tylko niektóre z produktów, jakie mogliśmy smakować podczas środowego konkursu międzyszkolnego w Busku-Zdroju. Brylowali gospodarze - pierwsze i drugie miejsce zajęły drużyny Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych numer 1, głównego organizatora imprezy.

Konkurs odbył się w Chacie Belonówce przy hotelu Słoneczny Zdrój. Startowało osiem dwuosobowych drużyn, reprezentujących klasy gastronomiczne szkół: z Chrobrza, Jędrzejowa, Skarżyska-Kamiennej i Buska. Zgodnie z regulaminem, uczniowie mieli za zadanie przygotować dwie potrawy na bazie lokalnych produktów. Danie główne - z karpiem królewskim z Ponidzia w roli głównej oraz deser - z wykorzystaniem sera twarogowego z Jędrzejowa. Kuchnia Słonecznego Zdroju zafundowała młodym kucharzom 10 kilogramów sera i 20 sztuk dorodnych karpi, a potem... do dzieła!

Pracowali ostro, przez dwie godziny, tworząc prawdziwe kulinarne perełki. Liczyła się smakowitość potraw, ale i sposób prezentacji. O wynikach decydowało profesjonalne jury.

- Konkurs stał na wysokim poziomie, obrady jury były burzliwe. Mieliśmy problem z pierwszym miejscem - przyznał Maciej Kowalkowski, szef komisji konkursowej.

Pierwsze dwa miejsca zajął „ekonomik”. Zwyciężyły Małgorzata Wójcik i Gabriela Sput z klasy II TGU, które mają na koncie już wiele sukcesów w projektach kulinarnych. Miłą niespodziankę sprawiły debiutantki - Martyna Basa i Monika Jankowska. Druga lokata pierwszoklasistek w tak mocnej stawce ma swoją wartość. Trzecią nagrodę jurorzy przyznali Dominice Korczak i Karolowi Wojtasiowi z buskiego „mechanika”.

- Nasz występ? Na szóstkę! Jesteśmy zadowolone, więcej zrobić się nie dało - oceniły Małgosia i Gabrysia, którym kibicowała prawie cała klasa II TGU.

Konkurs z marką, to i bogate nagrody. Na młodych kucharzy czekały okazałe puchary, medale, nagrody rzeczowe. Trofea wręczył szef kuchni Słonecznego Zdroju, Patryk Kotarba, w asyście dyrektora szkoły Andrzeja Bilewskiego.

I Buskie Potyczki Kulinarne zorganizowali: restauracja Ponidzie w hotelu Słoneczny Zdrój i Klub Fascynacji Kulinarnych w „ekonomiku”, którym kieruje Małgorzata Zdanowska-Gacek. Kolejna edycja konkursu - już za rok!

Wiadomości

Komentarze (1)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!