Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smakowity weekend z Okrasą. Topowy kucharz gościł w Busku-Zdroju [ZDJĘCIA]

Adam Ligiecki
Topowy kucharz Karol Okrasa - z asystą Natalii Paździor - prowadził pokaz dla publiczności podczas Pikniku Kulinarnego na rynku w Busku-Zdroju.
Topowy kucharz Karol Okrasa - z asystą Natalii Paździor - prowadził pokaz dla publiczności podczas Pikniku Kulinarnego na rynku w Busku-Zdroju. Adam Ligiecki
Karol Okrasa, jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy, był gwiazdą weekendowego Pikniku Kulinarnego w Busku-Zdroju. Razem z Natalią Paździor, zwyciężczynią pierwszej edycji programu telewizyjnego MasterChef Junior, prowadzili pokaz dla publiczności, przygotowując potrawy z produktów regionalnych.

Impreza odbyła się na buskim rynku - placu Zwycięstwa. A skoro "regionalne" w szyldzie, to na dzień dobry zagrała znana i lubiana kapela Buskowianie, rozpoczynając piknik kultową "Polką od Piasku". Potem do akcji wkroczyli mistrzowie kuchni.

Karol Okrasa - w białej bluzie i czarnych rękawiczkach - rozpoczął pokaz od przyrządzenia sosu winno-korzennego, na bazie miodu z Pasieki Kameduły koło Buska-Zdroju. Wspierała go Natalia Paździor, uczennica buskiej Szkoły Podstawowej numer 2, choć "pierwsze skrzypce" grał gwiazdor telewizji, szef kuchni w restauracji Platter by Karol Okrasa.

Podczas Pikniku Kulinarnego przygotowano też, między innymi, kotlety z karpia królewskiego (karp - z Gospodarstwa Rybackiego Budy), sałatki. Karol Okrasa gotował pod niebieskim namiotem, opowiadając przy okazji o swoim życiu, dzieciństwie, fascynacjach kulinarnych.

Jak przyznał, zawodem kucharza zainteresował się serio dosyć późno, bo dopiero w szkole gastronomicznej. Jako dziecko marzył o karierze piłkarza lub piosenkarza, a całe godziny spędzał na boisku, kopiąc piłkę z rówieśnikami. W Busku złożył hołd wszystkim kucharzom i kucharkom, podkreślając, że to bardzo ciężki zawód.

Karol Okrasa ma 40 lat. Profesjonalną karierę w branży kulinarnej rozpoczął w Warszawie, gdzie był między innymi szefem kuchni w Hotelu Bristol. Szeroką popularność przyniosły mu występy w programach telewizyjnych, z: "Kuchnia z Okrasą", "Smaki czasu z Karolem Okrasą", "Okrasa łamie przepisy" na czele.

Piknik Kulinarny w Busku-Zdroju stał się również okazją do promocji lokalnych producentów. Swoją ofertę podczas imprezy na rynku prezentowali: Olejarnia Zagłoby z Mikułowic, Gospodarstwo Mleczarskie Łukasików ze Strzałkowa, Pasieka Kameduły, Gospodarstwo Rybackie Budy.

ZOBACZ TAKŻE: Mundial 2018: Przed meczem Polska - Japonia

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na buskozdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto