W skrócie
Tarty podawane na słono dają wiele możliwości. Najczęściej przyrządza się je z sezonowych lub mrożonych warzyw i ulubionych serów. Najsłynniejsze są tarty w stylu francuskim z camembertem. Jednak farsz można łączyć z wieloma serami, które akurat macie pod ręką. Najszybsze do zrobienia są tarty na cieście francuskim ze szpinakiem i fetą. Dodatkowo zalewa się je masą jajeczną wymieszaną ze śmietanką. Dzięki użyciu gotowego ciasta, dostępnego niemal w każdym sklepie spożywczym, można zrobić ją w mniej niż 30 minut.
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem – prosty przepis na lunch
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- ok. 100 g liści świeżego szpinaku,
- 80 g sera feta,
- 2 jajka,
- 200 ml śmietany 18 procent,
- 4-5 suszonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła i odrobina oleju rzepakowego do smażenia,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Czytaj także: Popisowa rolada szpinakowa. Najlepszy przepis na roladę szpinakową z łososiem i serkiem
Jak zrobić tartę z ciasta francuskiego ze szpinakiem?
Sposób przygotowania:
- Formę do tarty wyłożyłam papierem do pieczenia, a następnie ciastem francuskim.
- Następnie nadmiar ciasta odkroiłam nożem i oblepiłam nim ranty.
- Patelnię o grubym dnie rozgrzałam na średniej mocy palnika. Roztopiłam masło z olejem.
- Na tłuszcz przecisnęłam dwa ząbki czosnku. Można też zetrzeć go na tarce o małych oczkach.
- Liście szpinaku przepłukałam, wysuszyłam na ręczniku kuchennym i wrzuciłam na patelnię.
- Smażyłam go do momentu, aż szpinak zmięknie. Farsz odstawiłam do wystudzenia.
- Doprawiłam go świeżo startą gałką muszkatołową i czarnym pieprzem.
- Przestudzony szpinak wyłożyłam na ciasto francuskie.
- Fetę pokroiłam w kostkę i ułożyłam na szpinaku.
- Suszone pomidory pokroiłam w kostkę i rozsypałam równomiernie na nadzieniu.
- Do dużej miski wlałam jajka, śmietanę i dokładnie wymieszałam.
- Masę jajeczną wylałam równomiernie na szpinak.
- Tartę z ciasta francuskiego ze szpinakiem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190° Celsjusza na 20 minut.
Taka tarta na cieście francuskim ze szpinakiem może być podawana z sałatką nicejską, z czarnymi oliwkami lub listkami sałaty karbowanej.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?