reklama

Buskie Potyczki Kulinarne 2016 za nami. Zwyciężył „ekonomik”

ALIZaktualizowano 
Karp faszerowany pieczarkami, karp w ziołach na szparagach, konfitowane faworki z karpia, serowo-kokosowy deser z sosem mango, sernikowy torcik z malinami, ambrozja brzoskwiniowa - to tylko niektóre z produktów, jakie mogliśmy smakować podczas środowego konkursu międzyszkolnego w Busku-Zdroju. Brylowali gospodarze - pierwsze i drugie miejsce zajęły drużyny Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych numer 1, głównego organizatora imprezy.

Konkurs odbył się w Chacie Belonówce przy hotelu Słoneczny Zdrój. Startowało osiem dwuosobowych drużyn, reprezentujących klasy gastronomiczne szkół: z Chrobrza, Jędrzejowa, Skarżyska-Kamiennej i Buska. Zgodnie z regulaminem, uczniowie mieli za zadanie przygotować dwie potrawy na bazie lokalnych produktów. Danie główne - z karpiem królewskim z Ponidzia w roli głównej oraz deser - z wykorzystaniem sera twarogowego z Jędrzejowa. Kuchnia Słonecznego Zdroju zafundowała młodym kucharzom 10 kilogramów sera i 20 sztuk dorodnych karpi, a potem... do dzieła!

Pracowali ostro, przez dwie godziny, tworząc prawdziwe kulinarne perełki. Liczyła się smakowitość potraw, ale i sposób prezentacji. O wynikach decydowało profesjonalne jury.

- Konkurs stał na wysokim poziomie, obrady jury były burzliwe. Mieliśmy problem z pierwszym miejscem - przyznał Maciej Kowalkowski, szef komisji konkursowej.

Pierwsze dwa miejsca zajął „ekonomik”. Zwyciężyły Małgorzata Wójcik i Gabriela Sput z klasy II TGU, które mają na koncie już wiele sukcesów w projektach kulinarnych. Miłą niespodziankę sprawiły debiutantki - Martyna Basa i Monika Jankowska. Druga lokata pierwszoklasistek w tak mocnej stawce ma swoją wartość. Trzecią nagrodę jurorzy przyznali Dominice Korczak i Karolowi Wojtasiowi z buskiego „mechanika”.

- Nasz występ? Na szóstkę! Jesteśmy zadowolone, więcej zrobić się nie dało - oceniły Małgosia i Gabrysia, którym kibicowała prawie cała klasa II TGU.

Konkurs z marką, to i bogate nagrody. Na młodych kucharzy czekały okazałe puchary, medale, nagrody rzeczowe. Trofea wręczył szef kuchni Słonecznego Zdroju, Patryk Kotarba, w asyście dyrektora szkoły Andrzeja Bilewskiego.

I Buskie Potyczki Kulinarne zorganizowali: restauracja Ponidzie w hotelu Słoneczny Zdrój i Klub Fascynacji Kulinarnych w „ekonomiku”, którym kieruje Małgorzata Zdanowska-Gacek. Kolejna edycja konkursu - już za rok!

Dobrostan zwierząt. Co już wiadomo o tej pomocy dla rolników?

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3