Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ciasto salceson na średnią blachę. Poznaj przepis na ciasto pełne jabłek i orzechów włoskich. Wypiek zachwyca prostotą i smakiem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Ciasto salceson jest idealnie wilgotne, proste do zrobienia i bardzo smaczne. Ma charakterystyczny wygląd, z dużymi kawałkami owoców. Taki pachnący cynamonem przysmak idealnie sprawdzi się na jesienne dni. Z pewnością uda się nawet początkującym kucharzom. Sprawdź, jakie jest smaczne i wypróbuj przepis na ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi.

W skrócie:

Ciasto z jabłkami
Ciasto salceson możesz udekorować także polewą z czekolady lub lukrem cytrynowym. Katarzyna Puczyńska

Ciasto z jabłkami i orzechami. Sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na pyszne ciasto salceson. Jego nazwa nawiązuje do charakterystycznego wyglądu, z dużymi kawałkami jabłek. Jest to rewelacyjny, idealnie wilgotny i aromatyczny wypiek, przy którym nie ma wiele pracy. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalną okazję.

Przepis na ciasto salceson

Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie
Porcja na: blaszkę średniej wielkości.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 340 g mąki pszennej (2 szklanki),
  • 180 g cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 4 jajka,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić ciasto salceson z jabłkami i orzechami? Przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę (ok. 1 × 1 cm).
  2. Orzechy posiekaj.
  3. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy i zacznij miksować.
  4. Nie przerywając miksowania, dodaj jogurt oraz olej.
  5. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Wsypuj stopniowo do ciasta, cały czas miksując.
  6. Na koniec dodaj jabłka i orzechy, wymieszaj łyżką.
  7. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz ciasto ok. 45 minut w 170 stopniach.
  9. Wystudzone ciasto wyjmij z blaszki i posyp cukrem pudrem dla dekoracji. Smacznego.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ciasto salceson na średnią blachę. Poznaj przepis na ciasto pełne jabłek i orzechów włoskich. Wypiek zachwyca prostotą i smakiem - Strona Kuchni

Wróć na buskozdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto