MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Poniższy przepis jest najbardziej tradycyjny. By lekko go...
fot. pixabay.com

Placki z jabłkami na każdą okazję? Zrobisz je w kilka minut. Wypróbuj przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka oraz domowe racuchy

Tradycyjne racuchy z jabłkami na drożdżach

Poniższy przepis jest najbardziej tradycyjny. By lekko go odchudzić, warto smażyć racuszki na mniejszej ilości tłuszczu, tak aby w nim nie pływały, a część mąki pszennej zastąpić tą z pełnego ziarna.

Składniki (4 porcje):
• 400 g pszennej mąki (lub 300 g jasnej i 100 g pełnoziarnistej)
• 500 ml ciepłego mleka,
• 40 g drożdży w kostce,
• szczypta soli,
• 2 jabłka,
• cukier puder do posypania.
• olej do smażenia.

Sposób przygotowania: Tradycyjne racuchy na drożdżach wymagają przygotowania zaczynu. W tym celu do miseczki należy rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i ok. 200 ml ciepłego mleka – wymieszać i pozostawić na ok. 10 minut, by drożdże urosły. W tym czasie warto zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach i odcisnąć nadmiar soku.

Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli, oraz dodać gotowy zaczyn i resztę mleka. Ciasto wyrabiać początkowo drewnianą łyżką, a następnie ręcznie. Stopniowo należy dokładać starte jabłka i wyrabiać jeszcze kilka minut, a następnie przykryć miskę ściereczką i pozostawić na ok. 60 minut, by ciasto zwiększyło swoja objętość.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i za pomocą zmoczonej w zimnej wodzie łyżki wykładać wyrośnięte ciasto. Racuszki z jabłkami smażyć, aż będą rumiane z obu stron. Koniecznie należy odsączyć je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z posypane cukrem pudrem.

Zobacz również

Jacek Góralski wyzerował butelkę! Wieczysta awansowała do 2. ligi

Jacek Góralski wyzerował butelkę! Wieczysta awansowała do 2. ligi

Noc Muzeów 2024 w Ostrołęce. Ciekawe oferty placówek

Noc Muzeów 2024 w Ostrołęce. Ciekawe oferty placówek

Polecamy

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

Zabójcza ryba w wodach Chorwacji! Cyjanek to przy niej pikuś

Zabójcza ryba w wodach Chorwacji! Cyjanek to przy niej pikuś

GIS ostrzega: ta mąka może być niebezpieczna dla alergików

GORĄCY TEMAT
GIS ostrzega: ta mąka może być niebezpieczna dla alergików