Smakowity weekend z Okrasą. Topowy kucharz gościł w Busku-Zdroju [ZDJĘCIA]

Adam Ligiecki
Topowy kucharz Karol Okrasa - z asystą Natalii Paździor - prowadził pokaz dla publiczności podczas Pikniku Kulinarnego na rynku w Busku-Zdroju. Adam Ligiecki
Karol Okrasa, jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy, był gwiazdą weekendowego Pikniku Kulinarnego w Busku-Zdroju. Razem z Natalią Paździor, zwyciężczynią pierwszej edycji programu telewizyjnego MasterChef Junior, prowadzili pokaz dla publiczności, przygotowując potrawy z produktów regionalnych.

Impreza odbyła się na buskim rynku - placu Zwycięstwa. A skoro "regionalne" w szyldzie, to na dzień dobry zagrała znana i lubiana kapela Buskowianie, rozpoczynając piknik kultową "Polką od Piasku". Potem do akcji wkroczyli mistrzowie kuchni.

Karol Okrasa - w białej bluzie i czarnych rękawiczkach - rozpoczął pokaz od przyrządzenia sosu winno-korzennego, na bazie miodu z Pasieki Kameduły koło Buska-Zdroju. Wspierała go Natalia Paździor, uczennica buskiej Szkoły Podstawowej numer 2, choć "pierwsze skrzypce" grał gwiazdor telewizji, szef kuchni w restauracji Platter by Karol Okrasa.

Podczas Pikniku Kulinarnego przygotowano też, między innymi, kotlety z karpia królewskiego (karp - z Gospodarstwa Rybackiego Budy), sałatki. Karol Okrasa gotował pod niebieskim namiotem, opowiadając przy okazji o swoim życiu, dzieciństwie, fascynacjach kulinarnych.

Jak przyznał, zawodem kucharza zainteresował się serio dosyć późno, bo dopiero w szkole gastronomicznej. Jako dziecko marzył o karierze piłkarza lub piosenkarza, a całe godziny spędzał na boisku, kopiąc piłkę z rówieśnikami. W Busku złożył hołd wszystkim kucharzom i kucharkom, podkreślając, że to bardzo ciężki zawód.

Karol Okrasa ma 40 lat. Profesjonalną karierę w branży kulinarnej rozpoczął w Warszawie, gdzie był między innymi szefem kuchni w Hotelu Bristol. Szeroką popularność przyniosły mu występy w programach telewizyjnych, z: "Kuchnia z Okrasą", "Smaki czasu z Karolem Okrasą", "Okrasa łamie przepisy" na czele.

Piknik Kulinarny w Busku-Zdroju stał się również okazją do promocji lokalnych producentów. Swoją ofertę podczas imprezy na rynku prezentowali: Olejarnia Zagłoby z Mikułowic, Gospodarstwo Mleczarskie Łukasików ze Strzałkowa, Pasieka Kameduły, Gospodarstwo Rybackie Budy.

ZOBACZ TAKŻE: Mundial 2018: Przed meczem Polska - Japonia

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

p
pik

Współcześni idole kreowani przez media... Kucharz, fryzjer, sprzątaczka, "kreator stylu", vloger, prankster, szafiarka... Łatwo i przyjemnie.