reklama

Smakowity weekend z Okrasą. Topowy kucharz gościł w Busku-Zdroju [ZDJĘCIA]

Adam LigieckiZaktualizowano 
Topowy kucharz Karol Okrasa - z asystą Natalii Paździor - prowadził pokaz dla publiczności podczas Pikniku Kulinarnego na rynku w Busku-Zdroju. Adam Ligiecki
Karol Okrasa, jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy, był gwiazdą weekendowego Pikniku Kulinarnego w Busku-Zdroju. Razem z Natalią Paździor, zwyciężczynią pierwszej edycji programu telewizyjnego MasterChef Junior, prowadzili pokaz dla publiczności, przygotowując potrawy z produktów regionalnych.

Impreza odbyła się na buskim rynku - placu Zwycięstwa. A skoro "regionalne" w szyldzie, to na dzień dobry zagrała znana i lubiana kapela Buskowianie, rozpoczynając piknik kultową "Polką od Piasku". Potem do akcji wkroczyli mistrzowie kuchni.

Karol Okrasa - w białej bluzie i czarnych rękawiczkach - rozpoczął pokaz od przyrządzenia sosu winno-korzennego, na bazie miodu z Pasieki Kameduły koło Buska-Zdroju. Wspierała go Natalia Paździor, uczennica buskiej Szkoły Podstawowej numer 2, choć "pierwsze skrzypce" grał gwiazdor telewizji, szef kuchni w restauracji Platter by Karol Okrasa.

Podczas Pikniku Kulinarnego przygotowano też, między innymi, kotlety z karpia królewskiego (karp - z Gospodarstwa Rybackiego Budy), sałatki. Karol Okrasa gotował pod niebieskim namiotem, opowiadając przy okazji o swoim życiu, dzieciństwie, fascynacjach kulinarnych.

Jak przyznał, zawodem kucharza zainteresował się serio dosyć późno, bo dopiero w szkole gastronomicznej. Jako dziecko marzył o karierze piłkarza lub piosenkarza, a całe godziny spędzał na boisku, kopiąc piłkę z rówieśnikami. W Busku złożył hołd wszystkim kucharzom i kucharkom, podkreślając, że to bardzo ciężki zawód.

Karol Okrasa ma 40 lat. Profesjonalną karierę w branży kulinarnej rozpoczął w Warszawie, gdzie był między innymi szefem kuchni w Hotelu Bristol. Szeroką popularność przyniosły mu występy w programach telewizyjnych, z: "Kuchnia z Okrasą", "Smaki czasu z Karolem Okrasą", "Okrasa łamie przepisy" na czele.

Piknik Kulinarny w Busku-Zdroju stał się również okazją do promocji lokalnych producentów. Swoją ofertę podczas imprezy na rynku prezentowali: Olejarnia Zagłoby z Mikułowic, Gospodarstwo Mleczarskie Łukasików ze Strzałkowa, Pasieka Kameduły, Gospodarstwo Rybackie Budy.

ZOBACZ TAKŻE: Mundial 2018: Przed meczem Polska - Japonia

Wideo

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

p
pik

Współcześni idole kreowani przez media... Kucharz, fryzjer, sprzątaczka, "kreator stylu", vloger, prankster, szafiarka... Łatwo i przyjemnie.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3