W weekend 2-4 września w Busku-Zdroju odbywa się impreza Polskie Kulinaria, na którą zaprosiła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, skupiająca producentów polskiej tradycyjnej żywności. Jej częścią jest Jarmark Norbertański.
Na miejscu można zakupić produkty z mleka krowiego, twarogi, sery, masła, maślanki, sery, kefiry, sery smażone, sery długodojrzewające, oscypki. Są wyśmienite produkty z mleka koziego, oliwy i oleje tłoczone na zimno, miody tradycyjne. Na straganach kupimy też wędliny, mięsa, kiełbasy, kaszanki, przetwory w słoikach, kiszonki i kwaszonki, przetwory owocowe i warzywne, świeże owoce i warzywa. Są ryby i ich przetwory, wypieki i ciasta. Ponadto chleby bezglutenowe, mąki, makarony, słodycze, krówki, praliny, śliwka w czekoladzie, czekolada artystyczna. Trunki - lokalne wina, piwa rzemieślnicze, nalewki, cytrynówka świętokrzyska, miody pitne. Nie brakuje stoiska Buskowianki, miejscowej wody mineralnej.
W sobotę, 3 września i niedzielę, 4 września jarmark trwa od godziny 10 do 18.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?